Uncategorized

Lag musikken selv på data

Bruk av DAW

Nå om dagen er det veldig lett å lage sin egen musikk, uansett hvilken sjanger man skal lage. Før i tiden var det vanskeligere. Da måtte man ha instrumenter, forsterkere, opptaker, mikrofoner osv. I dag trenger du bare en computer og riktige «plugins», som er virtuelle instrumenter og effekter. Det finnes mange forskjellige Digitale audio arbeids stasjoner, også kalt «DAW». De mest populære er Ableton Live, FL Studio, Cubase, Pro Tools, og Logic pro. Det er noen som mener at det er store forskjeller på hvilken DAW man bruker, men det kommer veldig an på bruker vennligheten. Noen mener for eksempel at FL Studio er lettere å komponere, mens andre synes at Ableton Live er bedre til å live mikse og komponere. Du kan fint koble apple airpods til alle de sist nevnte programmene}.

Til syvende og sist, så er det egentlig ikke forskjell på programmene. Finner du det programmet som passer deg, bør du kjøre på med det.

Lydkort

Når du skal lage musikk, er det greit å ha et eksternt lydkort, med USB. Da får du bedre kvalitet, med mindre du har et bra internt lydkort på din computer. Du kan også koble til gitar, keyboard og andre musikk instrumenter som har Jack-plugg. Dette gjør det lettere å redigere musikken du har tatt opp.

Effekter

For å krydre låten din, kan du legge til masse effekter, som reverb og delay for å fylle ut lyden du har laget. Det hjelper å prøve seg frem med programvarene du har til din DAW. Det styrker opplevelsen og du lærer noe nytt ved å prøve seg frem. Ingen blir verdens mestre på en uke, selv om det kan ta en uke eller to til å lære seg det grunnleggende. Tålmodighet er nøkkelordet.

Equalizer

Når du for eksempel har satt opp 4 forskjellige samples, “egen lagde eller brukte”, er det greit å kutte frekvenser ved bruk av en equalizer, for eksempel: Har du Trommer, bass, synth og gitar er det viktig å kutte de lave frekvensene på Synthen og gitaren, sånn at ikke låten høres “muddy” ut med masse bass frekvenser på låta. Du lager dermed rom for bassen. Du kan finne masse veilednings videoer av profesjonelle producere på nettet, hvis du er i tvil og vil vite mer om dette. Equalizer følger som regel med en DAW. Du kan også laste ned gratis eller betale for “plugins”.

Final cut

Når du er ferdig med miksen, kan du sende låta de til en masterings ingeniør etter å ha gjort om låta de til WAV-format, for å legge på det siste og piffe opp låta mer. De vil nødvendigvis ikke legge på elementer, men forandre lydbildet, så det høres mer profesjonelt ut.

sociallyviral