Syng

Hiphop, en dårlig innflytelse på yngre mennesker?

Hiphop, en populær musikksjanger og urban subkultur, ble skapt av unge afro-amerikanere i USA. Mer spesifikt kom den fra bydelen Bronx, New York på rundt 1970-tallet, der både graffiti og breakdance var like mye brukt som en form for kunst. I dag skal det fokuseres mer på sjangeren, som blir hørt av millioner av mennesker verden rundt. Flere mener at lyrikken kan være for brutal, spesielt for de unge, mens andre mener det bare er som all annen musikk, så hvem har rett?

Yngre mennesker blir enklere påvirket

Majoriteten av lytterne klarer generelt å oppføre seg rimelig, selv om lyrikken i hiphop ikke alltid er den mest barnevennlige. Uansett er det viktig å huske på at det er alltid unntak til regelen. At hiphop ikke handler om bare musikk, men er i tillegg en subkultur, har allerede blitt etablert tidligere i artikkelen. Alt fra klær til holdninger, og oppførsel til ordbruk er ting barn, ofte de yngste, starter ubevisst å imitere. Hva som er kult og trendy, og hva som ikke er, kan allerede bli bestemt av musikken de hører på. Dette går vanligvis ikke til det ekstreme, men det er viktig å være bevisst på det faktumet at det er lettere å påvirke barn.

Emner tidligere dekket i hiphop-lyrikk

I begynnelsen var de typiske emnene som ble dekket i hiphop for eksempel vold, skyting, alkohol og narkotika for å nevne noen. Slikt innhold vil foreldre gjerne unngå at deres barn skal høre på, og når disse negative ordene assosieres med “hiphop” og “rap”, er det vanskelig å ikke forstå dem. Allikevel, det ville vært en løgn å si at hiphop ikke dekker andre typer tanker, hendelser og livssyn. Nye generasjoner har ankommet siden 1970-tallet, og disse har egne måter å promotere hva de mener.

Hiphop i dag

Fengsel og mord blir ennå lovprist hos flere rappere, der mange er nye og kontroversielle, som Tay-K og tidligere rapper XXXTentacion, som døde i juni 2018. Ser man muligens bort ifra dette, vil man lære at emnene innen rap som kun ble akseptert hos publikumet før, har forandret seg. I dag kan en musiker bruke hiphop på en komisk måte, ved å rappe om utslett, eller om hvor mye mer penger han/hun har enn deg. Eksempler på mer seriøse temaer i hiphop er politikk, urettferdigheter, som rasisme og politi brutalitet, og mentale helse, som fremmer både emosjonelle responser, diskusjoner og debatter i samfunnet.

Barn må ikke slutte å høre på hiphop

Grunnen for at musikksjangeren startet slik er fordi splittelsen i Amerika da, og sannsynligvis ennå nå, påvirket hvordan folk tenkte, og det var nesten umulig å vite hvem man kunne snu seg til uten gode forbilder eller veiledere i livet. Hiphop har hatt et beryktet rykte i lang tid, og ikke uten grunn, men å generalisere en sjanger kan være til like mye skade. Å lære de yngre nødvendige prinsipper om oppførsel og rettferdighet er kanskje det enkleste, men viktigste man burde gjøre som et forbilde og veileder, fordi på slutten av dagen kan du påvirke mest.

sociallyviral