Syng

Filmmusikk

Filmmusikk spiller ofte en fremtredende rolle i filmer og TV-serier. Det finnes mange eksempler på storfilmer som har hatt så fremtredende filmmusikk at filmmusikken har endt opp med å bli større suksesser enn selve filmen. Den beste filmmusikken følger oss i lang tid, og får status som slagere, på lik linje med konvensjonell musikk.

Den store oppgaven til en komponist eller musiker som skal lage filmmusikk er å holde publikum følelsesmessig engasjert, samtidig som man forsterker filmens budskap og stemning. Eksempler på musikere som har lyktes med dette opp gjennom historien er Elvis Presley, David Bowie, Ennio Morricone og John Williams. På regissør-siden kan Quentin Tarantino nevnes, som en som er kjent for å ha teft for å plukke rett musikk til sine filmer. Vi skal her se nærmere på hva som kan ende opp med å bli fremtidens klassikere når det kommer til filmmusikk.

Guardians of the Galaxy

Den helsprø filmen Guardians of the Galaxy var en stor suksess på kinoer verden over. Dette skyldtes mye at regissøren klarte å velge musikk som underbygde stemningen og historien i filmen. Det ble derfor besluttet å utgi en mixtape som inneholdt noen av de musikalske høydepunktene fra filmen. Albumet fikk navnet Guardians of the Galaxy Awesome Mix Vol. 1, og ble en enorm suksess med nesten 2 millioner solgte eksemplarer bare i USA. Samlealbumet er en blanding av tidløse klassikere, som ble servert til en ny generasjon.

Marvel fulgte senere også opp suksessen med utgivelsen av Awesome Mix Vol. 2 i forbindelse med den andre filmen. Andrealbumet var stappfullt av klassikere og litt mer ukjente godbiter fra 70-tallet, og ble også svært godt mottatt av den yngste fansen, som fikk øynene opp for nye sjangere som preget denne epoken – alt fra country til disco. Det å fange tidsånden innebærer ofte å kombinere gammelt og nytt, noe man ser i alt fra musikk og arkitektur til mote som på trendly.no.

Frozen

Hele 24 minutter av Disneys storfilm Frozen består av musikalske sekvenser. Det sørget selvsagt til stor suksess også for filmmusikken, og Frozen-albumet solgte millioner av eksemplarer verden rundt, sammen med hundrevis av millioner av YouTube-visninger. De fleste med barn i huset vet i hvilken utstrekning sangene og filmen har infiltrert sinnet til millioner av barn verden over. Særlig stor suksess hadde sangen “Let it Go”, sunget av Idina Menzel. Sangen sikret en Oscar-statuett i 2014. Den inntok også topp 10 på Billboard Hot 100-listen like etter at Idina Menzel hadde fremført sangen under utdelingen.

13 Reasons why

Serien om tenåringsjenta Hannah som begår selvmord har vært en av de største suksessene til Netflix. Det skyldes trolig mye musikken, som hele veien er med på å bygge opp under stemningen og handlingen. Det rolige og naive preget gjør musikken til noe av det beste ved hele serien. Med en stilig blanding av 80-tallsklassikere, post-punk og moderne indie, har regissøren klart å fange tidsånden, og hjertene til tenåringer verden over.

sociallyviral